Het Reiki onderwijs van Hawayo TakataHawayo Takata ontving op 21 februari 1938 haar Shihan certificaat van Chujiro Hayashi. Zij was op dat moment de dertiende Shihan die door Hayashi opgeleid was.
Er brak echter een moeilijke tijd aan voor haar om Reiki te onderwijzen. Japan voerde op 8 december 1941 de aanval uit op Pearl Harbor en raakte hiermee betrokken in de tweede wereldoorlog. Alles wat met japan te maken had, werd sindsdien met grote argwaan bekeken en er werden de japanse mensen in Hawai allerlei beperkingen opgelegd.
Het zal ontzettend moeilijk geweest zijn in die tijd voor Hawayo Takata om Reiki te beoefenen en te onderwijzen.
Hoogstwaarschijnlijk heeft zij om die reden om Reiki in het Christelijke westen geaccepteerd te krijgen de Reiki historie gewijzigd. Op de gedenksteen bij het graf van Usui staat de werkelijke historie te lezen. Deze vertaling kun je nalezen in het boek "Dit is Reiki" van Frank Arjava Petter.
Het was in de 70-er jaren dat de leerlingen aan Takata vroegen wanneer zij leraren ging opleiden. Dit was een precaire kwestie, aangezien zij de Shihan status had. Alleen de president mag aan een Shihan het Dai Shihan (de bevoegdheid om leraren op te leiden) certificaat geven. Van Hayashi kon zij geen bevoegdheid meer krijgen, aangezien hij op 11 mei 1940 overleed. Ook van zijn vrouw Chie, die na het overlijden van haar man de leiding van het Hayashi Reiki Kenkyokai overnam was inmiddels overleden.
Toch mogen wij ontzettend dankbaar zijn dat zij ondanks dat, 22 leraren opgeleid heeft waardoor Reiki de hele wereld kon overgaan!
Zonder haar hadden wij waarschijnlijk nooit iets over Reiki gehoord of geleerd.

Zij heeft echter wel wijzigingen in het oorspronkelijke onderwijs van Reiki doorgevoerd.

Welke technieken zijn er NIET doorgegeven:

De volgende technieken zijn toegevoegd of gewijzigd:

Bron: Maasaki Nishino "Reiki and Japan"
Powered by webXpress