Overeenkomsten en verschillen

Overeenkomsten tussen Jikiden Reiki en westerse Reiki:

 

De bron van Jikiden Reiki en de westerse Reiki lijnen zijn terug te voeren tot de ontdekker Mikao Usui. Op 16 januari 1926 heeft Mikao Usui 20 leraren de bevoegdheid gegeven om andere leraren op te leiden. Eén van hen was de arts Chujiro Hayashi. Zowel mevrouw Hawayo Takata (westerse Reiki lijn) en mevrouw Chiyoko Yamaguchi (Jikiden Reiki) zijn door Chujiro Hayashi opgeleid.


Verschillen:

Bij Jikiden Reiki wordt er tijdens de Shoden (Reiki 1) cursus het eerste Shirushi (symbool) geleerd. In de Okuden (Reiki 2) cursus een tweede Shirushi en een Jumon (wordt getekend en uitgesproken als mantra).

 

In de westerse Reiki worden er in de tweede Reiki graad drie symbolen geleerd. Om de werking ervan te activeren wordt de naam van het symbool driemaal uitgesproken. Het is echter slechts de naam van het symbool. Het is net zoiets als wanneer je de suiker met je theelepel in je koffie wilt oplossen, je tijdens het roeren zegt: theelepel, theelepel, theelepel.

In de westerse Reiki wordt gezegd dat je in de symbolen ingewijd wordt.

 

Bij Jikiden Reiki wordt je afgestemd op Reiki, niet op symbolen. 

Wij introduceren simpelweg de shirushi en de betekenis ervan. Daarna vertellen we hoe en wanneer ze toegepast worden.

 

De wijze waarop Usui Sensei de symbolen ontdekt heeft, zoals deze in de westerse Reiki vertelt wordt is onjuist. Volgens de legende zou hij deze hebben gezien toen hij op de 21e dag van zijn meditatie door een pulserende lichtstraal die hem vanuit de hemel raakte.

 

Usui Sensei was spiritueel ontwikkelt, maar tevens iemand die met beide voeten op de grond stond. Hij ontwikkelde de shirushi door uitgebreide studie van Shinto en het Boeddhisme.

Zo vind de eerste shirushi bijvoorbeeld, duidelijk zijn oorsprong uit het Shinto.

Een andere shirushi die gebruikt wordt om psychologische / emotionele problemen aan te pakken vind zijn oorsprong uit een Sanskrit letter. Sanskrit is een oude Indische taal die meer dan 1000 jaar geleden naar Japan gekomen is.

Bij Jikiden Reiki wordt er bij de opleiding tot Shihan Kaku (de eerste lerarengraad) nog een nieuw Shirushi geïntroduceerd welke o.a. gebruikt wordt bij Reiju.

In de westerse Reiki wordt er bij de derde graad een symbool (Dai Ko Myo) geleerd, welke noodzakelijk zou zijn om mensen af te kunnen stemmen op de Reiki-energie.
Dit symbool werd echter niet door Usui sensei gebruikt en ook niet in de Usui Gakkai. Ook Hayashi sensei heeft dit symbool niet doorgegeven. Zelfs de eerste Masters die Takata sensei opgeleid heeft hebben dit symbool niet van haar geleerd. Hoogstwaarschijnlijk heeft zij dit symbool pas geïntroduceerd toen Iris Ishikuro (een van haar Master leerlingen die lid was van de Johrei Fellowship, wat daar door de oprichter Mokichi Okada gebruikt werd om te mediteren) haar dit symbool liet zien.

Bronnen:
Tadao Yamaguchi: "Light on the origins of Reiki"
Maasaki Nishina: "Reiki and Japan"
Frank Arjava Petter: "Dit is Reiki"

Powered by webXpress